Bart Funnekotter, huishistoricus bij NRC

By | January 8, 2022

NRC is een van de weinige nieuwsmedia die er een heeft: een echte huishistoricus. Bart Funnekotter vindt dat Nederlanders en de Nederlandse media opmerkelijk met de geschiedenis omgaan: “Je ziet dat geschiedenis gebruikt wordt als wapen in een cultuuroorlog”. Tomas Doolaar stelde de journalist enkele vragen.

Hoe wordt iemand historicus bij een krant?

“Daar is geen vacature voor. Toen ik na mijn geschiedenisstudie bij NRC begon, zat ik op de internetredactie. Toch ben ik gelijk naar de boekenredactie gelopen om te vragen of ik iets over geschiedenisboeken kon gaan schrijven. Later bij de binnenlandredactie ben ik ook historische onderwerpen gaan behandelen. Op een gegeven moment weten collega’s wie je bent en waar je verstand van hebt. De positie is dus vanzelf gegroeid.

Wat zijn de bronnen van historisch nieuws?

“De frontlinie bestaat uit wetenschappelijke tijdschriften en boeken. Als je daar onderwerpen uithaalt, volg je het aanbod. Leuker is om als journalist vanuit de eigen nieuwsgierigheid te vertrekken. Dan ga je naar de hoofdredacteur en pitch je je idee. Soms ontstaan ideeën ook met de groep. Tijdens de ochtendvergadering hadden we het over de neiging van emancipatiebewegingen om steeds zuiverder te willen worden. Dan zeg ik:

Wat maakt geschiedenis nieuwswaardig en interessant voor lezers?

“De laatste jaren zorgt vooral archeologie voor nieuwsontwikkelingen. Archeogenetica is bijvoorbeeld super spannend – archeologie gecombineerd met genetica. Je kunt dat gebruiken om migratiestromen van duizenden jaren geleden in kaart te brengen, door botten te onderzoeken. Zo is ontdekt dat er rond 3000 voor Christus een enorme migratiebeweging plaatsvond vanuit wat nu Oekraïne is, Europa in. Ons hele genetisch patroon is daardoor veranderd. Het lijkt er zelfs op dat de oorspronkelijke bevolking grotendeels is uitgeroeid, of bijvoorbeeld is overleden aan ziektes. Daar kan je een spannend nieuwsverhaal over maken.

Vaak is er ook geen historisch nieuws, maar verschijnt iets toch in de krant. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, waarover vaak stukken verschijnen met een human interest-perspectief, wanneer het over bepaalde personen gaat. Of een achtergrondperspectief, wanneer een gebeurtenis zoveel jaar geleden is. Je moet daar wel zuinig mee zijn, want er is altijd wel wat gebeurd, zoveel jaar geleden. Dit jaar is het 350 jaar sinds het rampjaar 1672. Niet veel mensen weten wat dat precies is. Dat is dan wel weer zo leuk dat we nu nadenken over wat we ermee gaan doen.